Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крият ли опасности промените в Закона за лова

Явор Гечев
Снимка: Ани Петрова

Организацията "Четири лапи" възрази срещу промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Според фондацията мотивите, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД), който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов. Под претекст, че по този начин може да се осъществи "борбата с африканската чума" МЗХГ предложи да бъдат узаконени методи за убиване на животни близки до най-примитивните - чрез използване на отрови, упойващи вещества, залагане на капани, ями, примки и дори експлозиви, посочват от фондацията.

"След като реагирахме и ние, и абсолютно всички организации, които работят на терен с диви животни, Министерството на земеделието, храните и горите даде малко на заден ход и изтегли проекта", каза в предаването "Закуска на тревата" Явор Гечев от "Четири лапи".

Това, което предвиждаше промяната в закона беше със заповед на министъра на земеделието, храните и горите да се позволи дори на служители на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната да избиват поголовно всякакъв дивеч и с всякакви средства - експлозиви, отровни примамки, автоматично оръжие, ток, всичко, което е забранено в момента в Закона за лова и опазване на дивеча, обясни Гечев.

"Освен, че са много неетични и неморални тези начини на лов на животни, те са и много опасни не само за животните, не само за околната среда като цяло, но и за човека, защото представете си отивате на излет една седмица, след като е правена хайка, стъпвате на мина, или на отровна примамка, попадате Вие и вашия домашен любимец", подчерта Гечев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени