Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от трусове в Егейско море

| обновено на 31.10.20 в 14:27
О-в Самос, 31 октомври 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават вторичните трусове на остров Самос.До този момент магнитудът им се движи в рамките до 5-a степен по скалата на Рихтер.

Вчера земетресение с магнитуд 7 по Рихтер доведе до смъртта на поне 27 души.

Две са жертвите на остров Самос, 19 са ранени. Поне 25 са загинали в Измир, ранените - над 800.

Сеизмолозите призовават хората на остров Самос да са изключително бдителни след цунами, което наводни приземни етажи, автомобили и пътища на острова. Кметът информира за разрушения на много места по пътната мрежа.

Двама от ранените са в тежко състояние.

Над 100 къщи са пострадали от земния трус. Технически екипи проверяват сградите и след оценка допускат собствениците да влязат в тях, ако няма опасност.

Жителите на Самос прекараха нощта извън домовете си в автомобили и палатки. Хората се страхуват още, но няма паника, защото остров Самос е земетръсна зона, но споделят,че толкова силен трус не са преживявали.

Все още опасността не е преминала, по мнение на експерти, и се очакват вторичните трусове да продължат в рамките на няколко седмици.

Спасителните операции по издирването на оцелели в Измир продължиха цяла нощ. Изграден е палатков лагер, който може да приюти около 2000 души. Стотици хора в Турция изкараха нощта на открито, страхувайки се от нови трусове и срутвания.

Вчера силното земетресение с епицентър 19 километра северозападно от Самос беше усетено в Атина и Истанбул и по високите етажи в Хасково.

Само в Измир напълно разрушени са 20 сгради. Допълнителни щети са нанесени и от последвалото мини цунами.
В Турция преди обед бе регистрирано земетресение с магнитуд 5 по Рихтер, което е най-мощното от десетките вторични трусове.
В Гърция жертвите са двама тийнейджъри - момче и момиче. Те са загинали на остров Самос, където трусът също беше силно усетен. Ранените са поне седем души, сред които момиче на 14 и жена на 63 години, които са с тежки фрактури. Те са транспортирани в болница в Атина. Както и в Измир, и на гръцкия остров разполагат палатки, за да приютят останалите без дом, както и всички, които се страхуват от вторичните трусове. На острова вече се обследват сградите, за да се прецени кои от тях са опасни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени