Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия на прага на пълна карантина

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обмисля въвеждането през следващата седмица на едномесечна пълна карантина в Англия с надежда ограничителните мерки да бъдат вдигнати преди Коледа.

Би Би Си съобщи тази сутрин, че е видяло правителствени документи, в които се казва, че се очаква много по-висок брой смътни случаи на Covid-19, отколкото през първата вълна на пандемията, ако не бъдат въведени спешно още ограничения.

Говори се за жертви от порядъка на 4000 души дневно и 85 000 през зимата. Така че очакванията са, най-вероятно още от понеделник, да бъде издадена нова наредба хората да останат по домовете си, като изключение ще бъде направено за училищата, колежите и университетите. Както и при предишната пълна карантина, само големите магазини, продаващи най-необходими стоки ще останат отворени.

Здравните и научните съветници на правителството отдавна призовават за налагане на пълна карантина. На среща на Даунинг стрийт късно снощи те са представили доказателства на Борис Джонсън за по-бързото разпространение на заразата от очакваното и са предупредили, че вече е крайно време за действие. На срещата са присъствали всички най-важни министри от кабинета на Джонсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна