Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един дарител спасява три човешки живота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ясно е, че тази зима ще мине под напрежението на Covid епидемията. Затова в „Политически НЕкоректно“ се чувстваме отговорни да съдействаме в дарителската кампания за събиране на реконвалесцентна плазма. Всеки, който е преболедувал Covid–19, може да позвъни на телефона на Националния кръвен център, където ще му кажат как би могъл да дари плазма и да спаси три човешки живота. Телефонът за връзка е 02 92 104 91.

Експертите отбелязват, че при прогресиране на Covid заболяването с добре изразени симптоми е полезно да се стои по няколко часа в определена поза, наречена prone поза (proning). И това е добре както за болни, които са на механична вентилация, така и за такива, които не са. Позицията позволява по-добро разширяване на белодробните области, които са откъм гърба, отстраняване на секретите и подобряване на оксигенацията, тоест, насищането с кислород.

За това какво точно представлява позата разказва д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник на отделение „Функционална диагностика“ в Медицински институт на МВР, София:

„Това е prone position. Човекът е обърнат с лице към пода в стойка на лакти и колене. Част от положителния ефект е заради начина, по който функционира белият дроб. За разлика от системното артериално налягане, това, което хората знаят като 120/80, което се получава в големия кръг на кръвообращение, налягането в белия дроб е много по-ниско. Не повече от около 30-40 мм. Това е така, защото мембранките в белия дроб са много по-тънки и ако там имаме високо налягане, може да се случи неблагополучие и да излезе част от течността вътре в белия дроб и да наруши неговата функция. Поради това, че белият дроб работи с ниско налягане, земното претегляне може да преразпределя кръвта доста значимо. Тоест, в зависимост от това дали човек лежи в леглото, или е седнал, или е прав, количеството кръв, която се намира вътре в циркулацията на белия дроб, може да е различно. И затова много отдавна е известно, че хората, които имат сърдечно-съдови проблеми, като легнат получават по-силен задух, отколкото като седят в леглото или като са прави. Това е заради преразпределянето на обема кръв в белите дробове. Същото нещо се получава и тогава, когато имаме възпалителни промени в белия дроб. И понеже по-често лежим по-гръб, местата, които по-често се засягат от изливането на възпалителните изменения около кръвоносните съдове в белия дроб, са преобладаващо тези, които се намират откъм гърба. И затова, когато заемем поза с лице надолу, така че предните части на белия дроб да бъдат по-добре кръвоснабдени, тогава облекчаваме задната част на белия дроб. Тази поза се ползва и при хора, които са на механична вентилация, те се обръщат с лицето към земята и се вентилират с лице към земята за известен период от време. По този начин преразпределяме кръвта в белите дробове и даваме възможност да се използва по-голяма част от площта на кръвоносните съдове там. Тази поза е ефективна при Covid, защото при това заболяване имаме тромбозиране, или намаляване на проходимостта на съдовете в белия дроб“.

Така нареченият proning e част от плана за обгрижване при Covid в болниците по света. Интерес представлява и темата защо хората с наднормено тегло са толкова застрашени от лошо развитие на коронавирусната инфекция. Д-р Симидчиев подчертава един занимателен факт, че на всеки килограм мастна тъкан към системата на кръвната циркулация се добавят около 200 км допълнителни кръвоносни съдове. Това силно натоварва сърдечно-съдовата система. Пулмологът споделя още, че хората, които имат сериозно наднормено тегло, могат да страдат от т.нар. синдром на Pickwick, тоест синдром на хиповентилация. Което в случая при Covid създава и допълнителни рискове.

„Мастната тъкан в човешкото тяло е хормонално активна и излъчва хормони, които са свързани с възпалението. Тоест хората, които са с наднормено тегло нерядко имат високо ниво на цитокини, които са свързани с възпалението. Хората с наднормено тегло също често страдат от артериална хипертония, тоест от заболяване, което уврежда кръвоносните съдове. Ако кръвоносните съдове са предварително увредени от един процес като наднорменото тегло и метаболитния синдром, тогава рискът за този пациент е два пъти или три пъти по-голям. Защото вирусът уврежда съдове, които вече са частично увредени от хроничното възпаление на затлъстяването“.

Установено е, че има връзка между мастната тъкан и процесите на кръвосъсирване. Има доказателства за ползите от ежедневната употреба на най-обикновен аспирин при пациенти с лека форма на Covid. Необичайното натрупване на мастна тъкан води и до състояние на постоянна имунна дерегулация и нарушения в Т-клетъчния отговор на организма. Освен това вирусът навлиза в клетките, използвайки един основен рецептор ACE 2 (ангиотензин конвертиращ ензим 2), който се съдържа в различни органи като бял дроб, сърце, бъбреци, но също така и в натрупаната мастна тъкан. Тоест, виремията при затлъстелите хора е с доста по-лош контрол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна