Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се надпреварва с времето с надежда да спаси колкото може повече хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С всеки изминал час намаляват надеждите за откриване на живи хора изпод развалините на 17-те жилищни блока, които са най-силно разрушени от земетресението в Измир с магнитуд 6.6 степен по Рихтер, което отне досега живота на 26 души, а 831 са ранените, съобщава БТА.


Въпреки това спасителните екипи продължават безспирно спасителните дейности.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че са мобилизирани всички възможности за успешно провеждане на спасителните операции.

Ердоган изпрати ключови министри в района.

Над 5 хиляди души са ангажирани в спасителните операции. Строителни кранове подкрепят блоковете, които са се наклонили, за да не се срутят.

В девет от най-силно разрушените 17 блока са приключили спасителните операции, продължават в други осем блока, съобщи турският министър на околната среда и регионалното развитие Мурат Курум.

Турските медии съобщиха, че са спасени най-малко 100 души след земетресението.

Сред тях е една майка с четирите си деца, които са били извадени живи, съобщи турската национална телевизия и радио, която предаде на живо спасителната операция.

"Гечмиш олсун, Измир, сърцето и молитвите ни са с теб, Измир! Оздравявай бързо" са някои от най-често срещаните в социалните медии послания, идващи от цялата страна.


В същото време турските власти са задържали 6 души за послания, които са публикували в социалните медии и съдържат обиждащи изрази в религиозен аспект. (Измир се счита за най-светският град на Турция).

Междувременно, за учениците в Измир и пострадалите райони бе обявена едноседмична ваканция.

Природното бедствие отключи отново пословичната солидарност на турците и на гражданските организации, която много ярко се проявява при бедствия и нещастия.


По линия на Червения полумесец са били изпратени 5 хиляди палатки за настаняване на останалите без жилища.

Истанбулската голяма община е изпратила конвой с помощи за Измирската община.

Редица общини от страната са изпратили помощи на пострадалото население. Местната власт в Измир е в ръцете на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, но кметове и на други общини са изпратили помощи за пострадалия Измир.

Турските медии съобщиха, че до външния министър Мевлют Чавушоглу са изпратени десетки послания в знак на съпричастност и солидарност с пострадалите в природното бедствие от различни страни.


Първият дипломат на България Екатерина Захариева е изпратила послание от името на българското външно министерство. Освен това са изпратени послания от външните министри на Гърция, Хърватия, Косово, Узбекистан, Азербайджан, Финландия, Грузия, Иран, Канада, Франция и др.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени