Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон пред "Ал Джазира": Ще защитаваме свободата

| обновено на 31.10.20 в 22:47
Снимка: БТА

В интервю за телевизия "Ал Джазира" френският президент Еманюел Макрон е изразил разбиране, че карикатурите на пророка Мохамед могат да шокират мюсюлманите, но според него това никога не може да оправдае насилието. Интервюто ще бъде излъчено по-късно днес.

"Никога няма да приема, че насилието може да бъде оправдано. Смятам за наш дълг да защитаваме правата и свободите", казва Макрон в интервюто след терористичните нападения във френския град Ница.

Там 21-годишен тунизиец уби с нож трима души в катедралата "Света Богородица". Задържани са още двама души -мъже на  35 и 33 години, за които се твърди, че са били в контакт с нападателя ден преди атаката.

Френското правителство няма нищо общо с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани през 2015 г. в парижкото сп. "Шарли ебдо", казва още френският президент в интервюто.

"Тези рисунки са публикувани от независимо издание, което няма връзка с правителството на Франция. Френските власти нямат нищо общо, това не е проект на правителството", заявява Макрон.

Той отбелязва, че се отнася с разбиране към гнева на мюсюлманската общественост по повод карикатурите на пророка Мохамед. Според него обаче антифренските протести в ислямския свят са предизвикани от неправилна интерпретация на изявлението му отпреди две седмици след атентата край Париж, при който терорист уби учител, показал рисунките на свои ученици.

"Хората разбраха, че съм бил подкрепял тези рисунки, но това не е така", подчертава Еманюел Макрон пред "Ал Джазира".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна