Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър поиска оставката на директора на столичната Четвърта градска болница

| обновено на 31.10.20 в 19:56
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов настоя столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница д.р Аркади Иванов. В официалната си страница във "Фейсбук", провокиран от репортаж по БНТ, посветен на работата в Covid отделение, министър Ангелов обяснява искането си с отказа на директора на лечебното заведение да разкрие легла за Covid пациенти.

Здравният министър дори прави заявка да внесе законодателни промени в Народното събрание, на чиито основания такива болници да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

В неделя, 1 октомври, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще е гост на предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на БНР.

"Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за COVID-19, не трябва да получават финансиране от Здравната каса. Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници".

Това написа във "Фейсбук" кметът на столицата Йорданка Фандъкова, след като здравният министър настоя да бъде поискана оставката на директора на Четвърта градска болница заради отказ да бъде приет пациент с доказан COVID-19, който е докаран с линейка пред входа на лечебното заведение.

"Общинските болници в София се включиха в лечението на COVID-пациенти от самото начало. Втора градска разкри едно от първите отделения в страната, въпреки страха на част от персонала. Останалите, в това число и Четвърта, се включиха с отделения за COVID-19", припомни Фандъкова.

"Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент, закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп. Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка", заяви още Фандъкова и добави: Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа, добавя Фандъкова.

В заключение тя казва, че в момента "ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в отделенията с COVID-19. А редът и дисциплината спасяват животи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени