Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празникът“ на Явор Гърдев с „Икар“ за най-добър спектакъл

Наградите "Икар" бяха раздадени без публика в Народния театър „Иван Вазов“.
Снимка: БТА

Годишните театрални награди „Икар“ на Съюза на артистите в България бяха връчени на церемония в Народния театър „Иван Вазов“. Постановката „Празникът“ на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“ спечели „Икар“ за най-добър спектакъл. За първи път отличията се дадоха в отсъствието на публика.

За водеща мъжка роля бе отличен Йордан Ръсин за ролята на Андрей в постановката „За едно явление от електричеството“ по Чехов в театър „Възраждане“:

Призът за водеща женска роля заслужи Елена Димитрова за превъплъщението си в спектакъла „Как е“ по Самюел Бекет в театрална работилница „Сфумато“.

Призът за куклен спектакъл грабна „Пинокио“ на Държавен куклен театър – Русе. Наградата за цирково изкуство беше присъдена на Николай Балкански, а отличието за най-добър спектакъл спечели „Празникът“ с режисьор Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“.

Имаше и няколко специални награди – за чест и достойнство беше почетен режисьора Никола Петков, специален приз заслужи актрисата Снежина Петрова за значимостта и постиженията в проекта „Медея“, а гилдията на музикалните артисти присъди наградата за изключителен принос към музиката на Кирил Маричков. „Икар“ за изключителен принос към българския театър получи актьорът Марин Янев. В средата на месец февруари тази година той навърши 77 години, от които над 50 е актьор.

По традиция призовете се връчват на 27 март, когато е Международният ден на театъра, но пандемията ги отложи за последната вечер на октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна