Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отровното трио: Променяме формата на протест заради Covid-19

| обновено на 01.11.20 в 23:18
Снимка: БГНЕС

В 116 -тата вечер на  протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев демонстрантите преминаха в шествие от площад "Независимост" до Орлов мост, който беше блокиран за кратко.

Организаторите от т.нар. Отровно трио обявиха, че спират тази форма на вечерен протест, като ще преминават към организиране на  различни демонстрации.

Първата ще е в четвъртък в 12 ч., когато се призовават хората да занесат стари обувки на свои близки и приятели, които са напуснали страната и да ги хвърлят към входа на Министерския съвет.

В Деня на народните  будители  шествие, организирано от партия "Възраждане" със запалени  факли, премина през Съдебната палата и стигна до президентската институция.

По-рано протестиращи в София блокираха движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков“, преди да се отправят към Орлов мост.

Организаторите решиха да се ограничат от политически речи.

От издигнатата платформа пред фонтана на президентството, част от протестиращите четат, останали в книжовната ни памет мисли на – Левски, Ботев, Алеко Константинов, Стефан Стамболов, Паисий и др.

Чуваха се и скандирания – “оставка“.


Дойде време да променим протеста и надградим, за да постигнем целите си. Ние ще променим всекидневния протест и ще обърнем внимание на важните неща“ .Това обяви от протестната трибуна адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ в 116-я ден на антиправителствен протест.

От своя страна Арман Бабикян заяви, че ще продължат да оказват натиск върху системата на мутрите докрай и отбеляза, че целите на протеста не са се променяни от ден 1, а именно - оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

Ако Борисов настоява, а виждаме, че го прави, да проведем битката на друг терен и там ще го победим, закани се Бабикян и обяви, че в четвъртък в 12 часа на обяд, посред бял ден, ще има нова акция.

Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио

Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха, ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет, каза Бабикян.

Николай Хаджигенов съобщи, че има още една важна причина, поради която е взето решението да превърнат протестните вечери в други форми на съпротива:

"Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията. Смятаме за лицемерно да критикуваме съсипаната здравна система и в същото време да създаваме риск от заразяване, дори на един човек от вас! Властта се страхува да поеме тази отговорност, защото ще получи политически обвинения и ще загуби още повече от своя рейтинг. Затова отговорността ще поемем ние, Триото и гражданите, както ще приемем и ругатните по свой адрес. Човек трябва да има силата да избира между рейтинга и дори един човешки живот. Борисов няма тази сила и е потънал в страх! Ние я имаме!“.

“През всички дни на този площад сме давали да се разбере, че сме срещу насилието. Правихме живи вериги, превързвахме хора, гонихме провокатори, пазихме и деца, и старци, и полицаи. Днес не можем да провокираме нещастие и болест дори на един човек на площада, защото от тук минават хиляди, десетки хиляди българи. Това е и солидарност с изнемогващите лекари, сестри и медицински персонал, които буквално живеят на работните си места. Те също ни подкрепяха на протеста тук месеци наред", продължи той.

Бабикян, Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, който тази вечер не присъства на протеста, заявиха още, че ще продължат с обиколките в страната и сформирането на комитети, както и набирането на доброволци.

Митинг и факелно шествие се проведе в столицата по повод Деня на народните будители (БТА)

По-рано тази вечер по централните софийски улици премина шествието на политическа партия “Възраждане“ в защита на действащата конституция.

Тук симпатизантите, които дойдоха от Орлов мост, с запалени факли, с портрети на Ботев, Левски и Захари Стоянов - се обявиха срещу проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, ОП и „ВОЛЯ„ – определиха я като “кризисен PR“ и опит на управляващите да се задържат на власт, за да могат - “те да организират изборите“.

От днес – “започват да бранят действащата конституция“, казват участници в демонстрацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени