Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Случаят Бедечка"

| обновено на 02.11.20 в 12:02

"Бедечка" – паркът, който се рaзпростира на близо 400 декара зелена площ около единствената река в Стара Загора, и който от години е знаков за страната със съмнително възстановяване на земеделски имоти в зелените площи, които водят до план за застрояване. Случаят е симптоматичен.

"Парк "Бедечка" освен природна екосистема, е и една социална екосистема". Това каза в "Нашият ден" Димана Шишкова, режисьор на пълнометражния документален филм "Случаят Бедечка".

За процеса на трансформация на едноименната зелена градска площ, събирането на положителни световни примери при подобни казуси, както и за своето лично пътешествие – разказва режисьорката: "Това е един много комплексен проект, който започна с едно изследване, много неформални интервюта, и прерасна в един аудио-визуален продукт за документален филм."

Казусът "Бедечка"

"Това е един много дълъг процес, който се случва в цялата страна. Историята на парка започва някъде през 60-те години на ХХ. Преди 60-те този парк е имал собственици, които са имали зеленчукови градини, отглеждали са плодове и цветя. През 60-те тази територия се заделя за парк. Терените се национализират. Остава неизяснено дали тези терени са били обезщетени. Започва правеното на парка. В процеса на правеното на филма говорих с един от създателите на парка – ландшафтен архитект Тенко Дянков, който все още пази проекта си за парк с начертани алеи, които могат да се видят и днес – има алеи, има насаждения (вкл. редки видове от чужбина), има пейки. Разделението идва след 1989 г. Започва процесът на реституция и приватизация. Това се случва с парка – той се поделя на парцели, които все още влизат в територията на парка и не би било редно те да бъдат застроявани, но собственици (може би с връзки в местната администрация) доказват, че не е бил реализиран такъв парк, въпреки наличните алеи."

Димана Шишкова разказа за строежите в парка – на жилищни сгради и хипермаркет през 2016 г., за намирането на артефакти, за започването на дела и гражданските движения... Тя не мисли, че става дума за конфликт между две страни, и е не само за Бедечка. Проблемът идва от политическата воля и администрацията – тези устройствени планове, които се променят – явно или не

Режисьорката подчерта, че идеята на филма е да се търси комуникацията между двете страни и конструктивно решение.

Чуйте повече в звуковия файл.