Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не заплахи, а стимули са нужни на здравната система

Емоционалният подход на министър  Костадин Ангелов и заплахата от проверки и санкции за болниците не е най-добрият стимул, каза в предаването "Ден след ден" здравният експерт Аркади Шарков.

В тази ситуация си задаваме въпроса дали всички лечебни заведения са пригодени за прием на Ковид болни, отбеляза той. По думите му системата разполага с достатъчно легла - около 51 хиляди, но не е така осигурена с медицинските специалисти. Нещо повече - ежедневно медици губят живота си в борбата със заразата.

В България сега има около 0,8 медицински сестри на един лекар, а стандартът в ЕС е 2 сестри на един лекар. Най- сериозен е недостигът в по-малките градове и затова е уместно да се поиска помощ от студенти по  медицина, каза Шарков, но отново коментира, че и това е поискано с неподходящ тон.

Време е министерството да даде крачка назад и даде стимули на лекарите-специализанти.

По отношение на заплащането на медиците Шарков обяви, че в малките населени места, където болниците нямат приходи и са се превърнали в социални домове, може да се помисли за тяхната приватизация. 

"Нужна е финансова инжекция, за да се осигури ресурс, който да даде по-голяма възможност повече хора да влязат в битката с Ковид".

Повишението на здравния бюджет за 2021 година е по-малко,  отколкото през миналата година. То се обяснява с влошаването на икономическата ситуация, която от своя страна води и до увеличаване на здравно неосигурените лица.

Но точно по време на криза трябва да се стимулира здравната система, защото тя първа поема щетите, каза в интервюто Аркади Шарков.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.