Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилена Димитрова: Covid легла и за пациенти с други заболявания и положителен PCR

Снимка: Мая Щърбанова

"Всички лечебни заведения трябва да участват в организацията по провеждане на лечение за Covid-19. Трябва да има оценка на условията в болниците и случаите, които могат да поемат", каза пред БНР адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. 

По думите ѝ в сегашната ситуация е релевантно да бъдат разкрити Covid легла във всички многопрофилни болници, където се лекуват хора с други заболявания, но са с положителен тест за коронавируса.

"Освен това, предложението ни е да се концентрира лечението в едно или повече лечебни заведения във всеки регион, което ще бъде само за нуждите на Covid-19", посочи Димитрова и подчерта, че Българската болнична асоциация ще предложи на министъра на здравеопазването да се създадат такива Covid болници във всеки регион на България, при които да няма изчерпване на леглата и които да използват персонал от всички лечебни заведения в района.

Според Свилена Димитрова болниците са само едно от звената в здравната система:

"Основното е да обединим усилията, не е въпросът само в санкциите, защото с този намален кадрови състав, ако не се обединим, нищо няма да се постигне".

Всички болници са поставени на равна основа, посочи тя и добави, че очакват държавата да предприеме дългосрочни мерки за обезпечаване на всички болници, особено, ако се създадат такива звена за лечение на коронавируса, за да могат целево да бъдат финансирани:

"Излязоха данни, че един пациент струва на лечебното заведение между 3000 и 15000 лева. Намираме се в специален режим и всички трябва да реагираме".

Интервюто на Людмила Железова със Свилена Димитрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!