Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дискусия за бъдещето ядрената енергетика в България

Снимка: БГНЕС

Бъдещето на ядрената енергетика в България ще бъде обсъждано на дискусия онлайн, организирана от Българския атомен форум. Ще се включат специалисти от други енергийни и бизнес организации.

Организаторите на кръглата маса съобщават, че ще бъдат обсъдени обществените нагласи и очаквания, свързани с развитието на атомната енергетика в страната, проблемите и предизвикателствата в настоящата ситуация и необходимите стъпки за тяхното преодоляване.

Ще се дебатират и възможностите за постигането на балансирана енергийна политика, като част от европейските планове за преминаване към нисковъглеродна икономика.

Като отправна точка за дискусията ще бъдат използвани резултатите от социологическо проучване на агенция „Тренд“. Според тях 60 на сто от българите смятат, че страната ни трябва да развива ядрена енергетика, докато една десета са против това.

Половината интервюирани подкрепят изграждането на АЕЦ „Белене“, а една пета са против.


За половината от анкетираните цената на тока трябва да е водещият критерий при избора на източник на електроенергия, а при ядрените централи основното трябва да е сигурността.

Същевременно повечето хора  - три четвърти от тях, признават, че не са запознати с проекта за „Зелена сделка“ на Европейската комисия за развитие на енергетиката в общността до 2050 година. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.