Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка намали водещата си лихва почти до нулата

На заседанието си във вторник Австралийската централна банка намали водещия лихвен процент почти до нула, като в същото време увеличи и програмите за изкупуване на облигации, известни като "количествени облекчения", за да подпомогне възстановяването на икономиката от най-големия ѝ спад от поколение насам.

Централната банка на Австралия (RBA) намали ключовата си лихва с 15 базисни пункта до рекордно дъно от 0,1 на сто. Това е първата подобна стъпка, откакто през март банката намали на два пъти с четвърт процентни пункта водещата си лихва.

RBA също така понижи целевото си ниво на доходност за тригодишни австралийски облигации до около 0,1% от 0,25%, за да го приведе в съответствие с новия рекордно нисък лихвен процент, който банката обеща да остане непроменен поне за три години.

Австралийската централна банка обяви, че ще закупи държавни облигации с падежи след около 5 до 10 години за 100 млрд. австралийски долара (за близо 70,4 млрд. американски долара), като тези покупки ще бъдат осъществени в рамките на следващите шест месеца.

Банката заяви, че днешното решение ще подпомогне икономическото възстановяване чрез намаляване на разходите за финансиране на кредитополучателите, допринасяне за по-нисък валутен курс на австралийския долар и подкрепа на цените на активите и балансите.

Според RBA справянето с високия процент на безработица в страната е важен национален приоритет.

Банката отбеляза, че икономическото възстановяване е в ход и през септември се очаква положителен ръст на БВП, въпреки противоепидемичните ограничения в щата Виктория. Тя обаче смята, че ще отнеме известно време, за да се достигне предпандемичното ниво на икономическа продукция.

Според RBA икономическият растеж се очаква да бъде около 6% през финансовата година до юни 2021 г. и с 4% през 2022 година.

Очаква се равнището на безработица да остане високо, но да достигне пик малко под 8% при предишна прогноза за около 10 на сто. В края на 2022 г. се очаква нивото на безработица да бъде около 6%.

Предвид перспективите, Управителният съвет на Австралийската централна банка не очаква да увеличи лихвената ставка поне за тригодишен период. Банката също така заяви, че е готова да направи повече, ако това е необходимо.

След решението на RBA австралийският долар поевтиня спрямо голяма част от останалите валути с изключение на щатския долар, който се намира под натиск от продажби в деня на президентските избори в САЩ.

Австралийският долар поевтиня с 0,4% спрямо новозеландския си събрат, с 0,5% спрямо японската йена и с 0,6% спрямо еврото.

Австралийският долар поевтиня първоначално с 0,5% и спрямо щатския долар, преди обаче да поскъпне с 0,2% на фона на днешната обща слабост на "зелените пари" само часове преди началото на изборния ден в САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени