Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите не успяха да обяснят на Запада ценностите си

„Искам да споделя разказа на една позната от Франция за това как французите са започнали да отговарят на мюсюлманите със силно негодувание, заради убийството на учителя по история от Ница, а те са се принудили да  обясняват, че това не са те, че това не е ислямът“, заяви  журналистът Мехмед Юмер.

По думите му, в Западния свят основен проблем е, че мюсюлманите не са успели да обяснят своята ценностна система и затова неразбирането и разломът продължават. Неразрешените проблеми, отложени във времето, са много и сега във време на социални проблеми избуяват, като се стига до тероризъм.

Юмер заяви още, че проблемът във Франция, който е тръгнал от „Шарли Ебдо“, има много дълбоки корени. Той припомни думите на Макрон, че „ислямът се нуждае от реформа“, на което Ердоган отговори, че „френският президент трябва да се прегледа при психиатър“...

„Френският президент не иска да отстъпи територията на тези по-крайни и десни гласове, които биха отишли при Льо Пен при следващите избори и сега трябва да се представи като защитник на всички и всичко“.

Юмер бе категоричен, че реакцията на мюсюлманския свят не е изненадваща, а един от главните проблеми се корени в липсата на духовни авторитети в ислямския свят, които да кажат, че атаките са осъдителни.

„Не се ли стигне до тази точка – духовните авторитети да излязат, проблемът няма да бъде решен“, подчерта журналистът Мехмед Юмер. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!