Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експозицията "Диви пандемии" разказва за вирусите, зоонозите и човека

Снимка: НПМ-БАН

Най-актуалната тема в момента - за появата и разпространението на пандемиите, произтичащи от диви животни (т. нар. зоонози) е във фокуса на експозицията, която ще бъде открита в Националния природонаучен музей (НПМ) на 10 ноември и ще остане до пролетта на 2021 г.

Зоонозните болести са бактериални, вирусни или гъбични заболявания, които веднъж възникнали при един животински вид, заразяват и други видове, често чрез междинни гостоприемници, и могат да причинят сериозни щети при хората и животните.

Повече от половината инфекциозни болести, познати на човека, са зоонозни. Сред тях са чумата, испанският грип, СПИН и Covid-19.

„Искаме да покажем какво точно представляват зоонозите, да се разбере, че здравето на хората зависи и от здравето на екосистемите. Не на последно място, ще се види, че вирусите не само причиняват зарази, но и имат принос за еволюцията“, обясни пред Радио София биологът Ния Тошкова от НПМ.

Тя допълни, че хората все по-често навлизат в територии, считани за хабитати на диви видове и последствията са налице. Човек трябва да промени отношението си към природата и животинските видове, както и към климатичните промени, подчерта специалистът. И обясни защо не е вероятна хипотезата, че коронавирусът, причинител на Covid-19, е създаден в лаборатория.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Ния Тошкова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от