Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съболезнования от България към Австрия след терористичното нападение

Виена - 3 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до федералния президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен по повод нападението във Виена.

„Убеден съм, че нашите общества ще дадат категоричен отговор на подобни посегателства и ще консолидират силите си в борбата срещу тероризма“, заявява в писмото си Румен Радев.

Българският държавен глава изказва солидарност с Република Австрия и нейния приятелски народ. От свое име и от името на българския народ Румен Радев изразява съчувствие в този тежък момент, когато „човешкият живот е подложен на жестоко унищожение и подло терористично посегателство, когато са брутално атакувани устоите на демократичната държавна традиция и правовия ред“, съобщиха от "Дондуков" 2.

По-рано съболезнования по повод на атентата в австрийската столица изказаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов.

Изказвам своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите при атаката във Виена, написа във Фейсбук премиерът:

 "Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът Себастиан Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!", написа още Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова българските граждани в Австрия да спазват точно указанията на полицията след терористичния акт снощи.

Захариева изрази съболезнованията на българския народ към австрийците:

"Всички сме шокирани от кървавите нападения в сърцето на Европа. Изразяваме пълна солидарност с австрийските колеги в борбата срещу тероризма. Това е общо предизвикателство и задача пред всички нас".

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изпрати съболезнователно писмо до кмета на Виена Михаел Людвиг във връзка с трагедията в австрийската столица.

“Ние сме с вас! ... Да бъдем единни в този тежък за Европа и човечеството момент“, написа  кметът на София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна