Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският атомен форум настоява ядрената енергетика да стане част от Зелената сделка

| обновено на 03.11.20 в 18:42
Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до българските и европейските институции - Българският атомен форум настоява ядрената енергетика да стане част от Зелената сделка и да се предвиди финансова подкрепа за развитието ѝ.

В рамките на проведена по темата дискусия от организацията поискаха още в стратегията на страната ни да бъде включено изграждането както на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ “Белене“, така и на 7-и и 8-и реактор на АЕЦ “Козлодуй“.

Изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев заяви:

"Само в нашия регион се очаква да излязат от експлоатация около 15 000 мегавата инсталирани мощности във въглищни централи. Двата проекта - "Белене" и "Козлодуй", не трябва да се конкурират. Ние трябва да се стремим да развиваме и двата проекта".
Затова решаващи ще са тази и следващата година, каза председателят на Парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. 

"Тази година и следващата са едни от най-важните за България, защото ако не се стартира нито един от проектите, аз мисля, че тотално губим ядрената енергетиката. Не заради друго, а защото вече виждаме незаинтересоваността на студентите към този отрасъл. На това отгоре губим и преподаватели. Ние до 10 години няма да имаме изградена нова мощност, но ние трябва да започнем, иначе губим със сигурност този отрасъл", каза председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов.

А според проучване, по-голяма част от българите искат страната ни да има ядрени мощности, а основното при избора от какви източници трябва да идва токът, е неговата цена, но според председателя на "Булатом" Богомил Манчев, има ширеща се заблуда: "Че като направим атомна централа, тя едва ли не ще дава електроенергията без пари. Той ще бъде какъвто е пазара, но ще може дългосрочно да го регулираш. Ако е 5 лева, да не расте утре да е 8 лева. Ще бъде 5.10, 5.20 и така доста дълго време ще може да се планира икономиката

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!