Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: С инвестиции по „Зелена България“ ще намалим въглеродния отпечатък

Жечо Станков
Снимка: БГНЕС

С парите, отпуснати по плана за възстановяване на Европейския съюз, ще продължи финансирането по националните програми за енергийна ефективност. Те са включени към стълб „Зелена България“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Предстои разширяване на обхвата на програмите, те ще бъдат насочени и към еднофамилните жилищни сгради. Сградите ще бъдат снабдени и с източници за възобновяема енергия. Това поясни пред БНР Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката.

Средствата ще бъдат използвани, когато държавата предостави плана на Европейската комисия и той бъде одобрен. 

Първата версия ще бъде консултирана със заинтересованите страни, тоест, с цялото българско население, с бизнес организации. До края на годината или в началото на следващата година планът ще бъде изпратен в Брюксел, крайният срок е април догодина“.

В предаването „Нещо повече“ Станков допълни:

Ще се наблегне върху контрола и качеството на материалите, които се използват. Ориентирали сме се към посока използване на добрите практики на всяка една община“.

По думите на Жечо Станков никой не очаква от България да бъде въглеродно неутрална до 2050 година, при условие че има държави с климатична даденост.

„Стъпваме върху план за интегриране на енергията от възобновяеми източници в мрежата чрез инвестиции в мрежата. Възобновяемата енергия може да бъде разглеждана като енергийна ефективност, когато е за собствено потребление. Ще насочим средства към бизнеса за инсталиране на фотоволтаични панели на покрива и наблизо до сградите. Така бизнесът ще намали въглеродния си отпечатък“.

Интервюто с Жечо Станков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна