Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на американските фондови фючърси, след като Тръмп заплаши да се обърне към Върховния съд

Азиатските борси приключиха търговията в сряда със слаби повишения, докато европейските пазари на акции се очаква да отворят с понижения, а американските фондови фючърси се колебаят рязко и в двете посоки, след като и двамата претенденти за президентския пост в САЩ - Доналд Тръмп и Джо Байдън се обявиха, макар и неофициално, за победители във вчерашния вот.

Междувременно Тръмп заплаши да се обърне към Върховния съд, който да спре продължаващото, според него, гласуване. Тръмп посочи, че изборните резултати са били измама за американската общественост.

"Не искаме демократите да намират бюлетини в 04.00 часа сутринта и да ги добавят. Ще спечелим тези избори и що се отнася до мен, ние вече сме ги спечелили", посочи действащият президент.

В кратко изявление неговият вицепрезидент Майк Пенс не повтори тези коментари за измама, като само посочи, че от щаба на републиканците следят зорко процеса на отчитане на изборните резултати.

Изявленията на Тръмп за изборна измама причиниха рязко обръщане на първоначалната възходяща посока на американските фондови фючърси, като фючърсите на индексът DJIA вече се понижават с близо 400 пункта (спад с 1,4%), а на широкият индекс S&P 500 - с 0,78%, след като в по-рано тази сутрин те отбелязаха повишения с над 1%.

Фючърсите на технологичния индекс Nasdaq100 пък вече нараства с едва 0,7%, след като малко по-рано днес те отбелязаха много здрав растеж от 4 на сто.

Негативно влияние върху текущото поведение на американските фондови фючърси оказва и все по-малката вероятност да се сбъднат пазарните очаквания, че вчерашните избори в САЩ ще доведат до т.нар. "синя вълна" - победа на демократа Байдън и мнозинство на Демократическата партия както в Камарата на представителите, така и в Сената.

Оспорваната надпревара и все още неясният изход от вота в САЩ водят до бягство на инвеститорите към американските държавни цени книжа, което предизвика силен спад на тяхната доходност. Така например доходността на 10-годишните облигации на САЩ падна рязко с 12 базисни пункта до дъно от 0,768% по време на изявлението на Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!