Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балин Балинов: От пасивни потребители трябва да се превърнем в активни производители на енергия

Снимка: Pixabay

Много е важно да направим прехода от горенето, за да се топлим и да имаме ток, към възобновяемите източници, които са щадящи към околната среда. Това каза пред БНР Балин Балинов от „Грийнпийс“ - България, координатор на кампанията „Енергийни решения“.

Как възобновяемата енергия би могла да бъде по-близо до хората, които инвестират в системи за възобновяема енергия за собствени нужди?

В сайтовете на трите електроразпределителни дружества и сега има зададена процедура, която е доста дълга, обясни Балинов.

Идеята е процедурите да бъдат сведени до минимум, изискванията към хората също, административната тежест трябва да бъде намалена, а в идеалния случай всичко да се случва на едно гише, без хората да губят ценно време, ресурси и средства, изтъкна той.

Целта е гражданите от пасивни потребители, които веднъж месечно плащат сметка, от чиято стойност често са недоволни, да се превърнат в активни производители на енергия.

Какви инвестиции трябва да се направят и колко бързо могат да се върнат? Балин Балинов съветва хората да проверят предлаганото от различни компании, да сравнят офертите и след това да избират. Първо топлинните загуби следва да бъдат сведени до минимум и чак тогава да инвестираме в собствено производство на енергия, подчерта Балин Балинов.

До средата на следващата година трябва да бъде транспонирана евродиректива за възобновяемата енергия, която осигурява на гражданите правото да се включат като производители на енергия, без да са финансово и административно натоварени, уточни Балинов.  

Хубаво е в този разговор с потребителите да влязат и държавата, и електроразпределителните дружества, смята той. 

За инвестициите в смарт мрежи Балинов коментира, че не може със стара инфраструктура да правим качествено ново производство на енергия.

Трябва да имаме „умна“ мрежа, „умни“ електромери, които да могат да засичат двупосочно – когато произведем енергия в излишък, тя да бъде отдадена, когато пък нямаме достатъчно вкъщи, тоест собствената ни малка централа не произвежда достатъчно, можем да си набавим от тази мрежа. Това се върши от високи технологии.“

Как ще се отразят инвестициите в зелени технологии на въздуха?

„Разликата ще я усетим още в първия зимен сезон. Това е поредната зима, в която влизаме без сериозни промени нито в законодателството, нито в ежедневието ни, които да подскажат, че ще имаме качествена промяна във въздуха“, заяви Балинов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени