Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП организира дистанционни стажове за експортни специалисти

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) набира експортно-ориентирани фирми, които проявяват интерес да приемат на стаж участници по проект DiVET, чиято цел е създаване на учебен профил на нова професия в системата на професионалното образование "експерт по онлайн експортни дейности", съобщават от работодателската организация.

В рамките на проекта 20 младежи (студенти и работещи), желаещи да повишат своята квалификация, участваха в пилотно обучение по специално изготвена обучителна програма от 15 модула  в областта на експорта на стоки онлайн.

От началото на декември тази година 12 от участниците в обучението следва да проведат тримесечни стажове в експортно-ориентирани фирми. По време на предстоящите  стажове, те ще имат възможност да приложат на практика придобитите знания и умения в реална работна среда.

Стажантската програма представлява интерес за фирми, които имат експортна дейност, или планове да развият такава. Във връзка с продължаващата извънредна епидемична обстановка, стажовете ще бъдат проведени изцяло дистанционно, посочват от БТПП.

Фирмите, които приемат стажанти, не се ангажират с никакви финансови задължения към тях. Предвижда се всяка фирма да определи свой служител за ментор, който да е отговорен и да следи работата на стажанта. БТПП е в процес на обсъждане с водещия партньор на проекта възможността за изплащане на хонорари на менторите.

Самият проект DiVET се изпълнява в рамките на Програма "Еразъм+" с участието на шест партньорски организации от три страни – България, Гърция и Турция. Основната цел на проекта е да развие уменията на младежи за осъществяване на експортни дейности чрез интернет и социалните медии, което ще доведе до повишаване на заетостта им, както и ще предостави на предприятията обучени професионалисти, които притежават необходимите умения за развитие на онлайн експорт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!