Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп продължава да се оплаква през "Туитър" от изборното броене на бюлетини по пощата

Джо Байдън сякаш започва да води са малко в щатите Мичиган, Уисконсин и Невада

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Настоящ президент на САЩ Доналд Тръмп продължава да се оплаква от изборното броене посредством посланията си в "Туитър" в деня след вота, тъй като има индикации, че гласуването в някои от останалите ключови щати сякаш се обръща в полза на неговия конкурент Джо Байдън.

Ето и последния туит на президента Тръмп:

"Снощи водех, често солидно, в много ключови щати, в почти всички щати управлявани и контролирани от демократи. След това, един по един, те започнаха магически да изчезват, когато започнаха да броят изненадващи изхвърляни на боклука бюлетини. МНОГО СТРАННО, и "анкетьорите" го разбраха напълно и исторически погрешно!".

Изглежда Тръмп се учудва от факта, че все още трябва да се преброят много бюлетини, изпратени по пощата. Той вероятно го осъзнава, но това не му попречи по-рано днес да заплаши, че ще повдигне въпроса пред Върховния съд, което е сигнал, че може да оспори резултата от президентските избори.

Тръмп също така по-рано днес прибързано се обяви за победител.

Междувременно Джо Байдън вече води, макар и с малко, в четири от останалите ключови за надпреварата американски щати.

В Уисконсин преднината му пред Тръмп е 0,6 пункта при 97% от преброените гласове, в щата Мичиган води пред Тръмп с 0,2 пункта (при 90% преброените гласове), след като първоначално Байдън изоставаше в този щат с над 5%.

В щата Невада преднината на Байдън пред Тръмп е 0,6 пункта при 86% от преброения вот, а в Аризона води убедително с 3% при над 98% от преброените гласове.

Тръмп пък води убедително в щатите Джорджия и Пенсилвания.

Междувременно мениджърът на предизборната кампания на Байдън казва, че Джо Байдън ще има повече от нужните му 270 гласа в колегията, за да спечели президентската надпревара. Той също така вярва, че Байдън вече е спечелил в щата Уисконсин и е на път да победи и в Невада и Мичиган.

Това доведе до засилване на пазарните очаквания за победа на Джо Байдън, като те вече оценяват неговите шансове да влезе в Белия дом на около 80%.

От кампанията на американския президент Доналд Тръмп пък заявиха, че ще продължават напред със законни усилия за осигуряване на законно гласуване - а не незаконно гласуване и очакват Тръмп да спечели, дори в момент, когато продължават да се броят бюлетините в останалите няколко ключови щата.

"Ако броим всички законни бюлетини, ние печелим, президентът печели", каза Бил Степин, шеф на кампанията на Тръмп, пред репортери по време на конферентен разговор, съобщава Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени