Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различията между страните остават и след последните преговори за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключилите последни преговори за търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит не успяха да преодолеят сериозните различия между двете страни, коментираха както в Лондон, така и в Брюксел.

Главният британски преговарящ Дейвид Фрост заяви, че "широки разногласия остават в някои сфери, въпреки постигнатия напредък". Неговият европейски колега Мишел Барние посочи "големи разминавания" по въпросите на риболова и правилата за конкуренция.

Преговорите бяха подновени миналия месец, след едноседмично прекъсване след срещата на високо равнище на ЕС. Преходният период за Брекзит изтича на 31 декември.

Политическият кореспондент на Би Би Си Лора Кюнсбърг заяви, че преговорите вероятно ще продължат следващата седмица в Лондон. Тя цитира участници в преговорните екипи, според които продължаващата несигурност около изхода в американските президентски избори едва ли ще има отражение в техните дела.

Дейвид Фрост посочи, че работата продължава в опит да се намери решение, което  напълно зачита суверенитета на Обединеното кралство.

Ако сделка не бъде постигната, от 1 януари търговията между Лондон и Брюксел ще се извършва по правилата на Световната търговска организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна