Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Системата от домашни стационари в Израел поема и Covid болните

Израелски лекари: Не консултираме само пациентите, лекуваме ги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Есенният пик на коронавируса изправи пред изпитание и израелските болници. Още от септември бяха предприети мерки с резултат - рязко намаляване на инфектираните.

Почувствалите неразположение със симптомите на Covid-19 най-напред се свързваха с личните си лекари. Затова често в поликлиниките, вместо да поканят поредния чакащ в коридора пациент, лекарите започват телефонна консултация, при която трябва да разбере как протича болестта и да го насочат към една от трите форми на лечение.

"Най-леко боледуващите, завърналите се от чужбина или тези, при които рутинен тест е показалче боледуват безсимптомно се насочват към домашен стационар или ако нямат възможност да бъдат изолирани в дома си или нямат близки, които да се грижат за тях, се отправят към хотелите, които по време на епидемията стават хотели - болници" това разказва в "Преди всички"  управителят на един от тях - Нисим Варсано.

"Инфектираните се настаняват в стаи по двама и имат ангажимент да ги почистват сами. Те нямат право да използват басейните и сауната. Фитнесът, боулингът  и другите зали за индивидуална физическа активност са отворени, но при спазване на физическа дистанция. Същото е изискването при ползването на общата столова. Престоят се заплаща от здравните застраховки.

За по-тежко болните се подбира дали да бъдат при домашен стационар или в болница.

От 15 години съществува системата от центрове за медицинска помощ по домовете. Тя е създадена, за да разтовари болниците от несвойствените болни, но и предлага всекидневна помощ на болните вкъщи: от началото на лечението до пълното оздравяване, (включващо и помощ при рехабилитация).

За самите болни ползване на услугите на центъра е безплатно, ако не се смята символичният  наем за някои от съоръженията за обзавеждане на дома като болнична стая.

"Във всяка от болничните каси освен личните лекари има и служба за дистанционен лекар.  По симптомите те определят тежестта на заболяването и насочат болния. При нас постъпват сигналите за средно тежко болни.", каза в "Преди всички" д-р Итамар Офер, директор на Медицински център „Цабър“, който работи и с четирите болнични каси на Израел.

"До половин час екип на подвижната ни лаборатория е в място. Прави се бърз тест и се взема кръв за по-точния, но по-бавен тест. В колите разполагаме с портативен рентген. Този първи екип разговаря и с близките, които би трябвало да се грижат за болния. На разположение сме 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.  Не консултираме, а лекуваме", посочи още специалистът. И допълни каква е организацията:

"Повечето от лекарите и сестрите са работили или работят в болници или  поликлиники. Изкарали са и допълнителен курс при нас. Ако в течение на няколко дни положението на някой се влоши,  освен че му се назначава лечение, той се свързва с апаратура, която би ни дала сигнал за влошаване и лекаря за броени минути ще е при него. 

Ако състоянието се усложни още - следва хоспитализация. Около 20 на сто от болните са за настаняване в болница, с въвеждането на нашия начин на лечение, си остават вкъщи. Така освобождаваме болнични легла, пациентите ни получават индивидуална помощ, без да се разделят с близките си. Далече са от вътрешно болничните инфекции и от опасността за заразяване от други болести."

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.