Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрана Александрова: Положението е твърде опасно, за да си позволим тишина

Едно е плурализмът на мнение, но първото задължение на медиите е обективността

Снимка: Ани Петрова

"Не мисля, че сме предозирали, защото това, което едни могат да нарекат инцидент, за други е загуба на човешки живот", така коментира пред БНР журналистката Димитрана Александрова призива към медиите да не ерозират доверието в здравната система с разкази за хаоса, свързан с Covid кризата.

Според нея благодарение на медийния шум властите са се задействали по-бързо и изрази надежда да се вземат още мерки, за да не се повтарят подобни случаи, довели до фатален изход за пациенти, които не са получили навременна помощ.

"Когато властите започнат да обвиняват медиите, че тревожат хората и предозират - обикновено не се справят добре и много биха искали да обвинят медиите, за да си осигурят тишина. Положението е твърде опасно, за да си позволим тишина", заяви журналистката.

По думите ѝ медиите трябва да казват винаги, когато някой не се справя, независимо по какви причини:

"Това е ролята на медиите и ние трябва да си я изпълняваме. ... Това, което не трябва да правим, е да не даваме думата на хора, които говорят неистини, или не могат да си обяснят добре тезите и така създават неразбиране в обществото. Едно е плурализмът на мнение, но първото задължение на медиите е обективността".

Интервюто на Диана Янкулова с Димитрана Александрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна