Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФЕД запази основната лихва

| обновено на 06.11.20 в 00:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управлението за федерален резерв (ФЕД) на САЩ запази, както се и очакваше, водещата си лихва на равнище 0 - 0,25 процента, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на финансовия регулатор след съвещание на ръководството му.

Управлението, което изпълнява функциите на централна банка на страната, посочи, че очаква да поддържа този диапазон дотогава, докато условията на пазар на труда достигнат равнище, съответстващо на оценките за максимална заетост, а ръстът на инфлацията - набелязаното равнище от 2 процента.

Председателят на ФЕД Джероум Пауел заяви днес на пресконференция, че темповете на възстановяване на икономиката на САЩ през последните месеци се забавят, а разходите на американците в сектора на услугите остават ниски.

Пауел се изказа след двудневното заседание ФЕД, предадоха световните агенции. Той посочи, че разходите на американците в обслужващия сектор остават ниски, главно заради ниските показатели в сфери, които по правило изискват събирането на хора заедно, в частност туризма и хотелиерския бизнес.

На пазара на труда са били възстановени около половината от 22 милиона работни места, загубени през март и април, тъй като много хора успяха да се върнат на работа.

Както и в икономиката като цяло, темповете на подобряване на ситуацията на пазара на труда се забавиха, посочи Пауел.

Той изтъкна още, че е необходима финансова подкрепа от страна на американските власти, за ускоряване на темповете на възстановяване на икономиката на САЩ.

В отговори на въпроси на журналисти по време на видеоконференция Пауел отбеляза, че перспективите на развитие на американската икономика остават "крайно неопределени", а ръстът на заразените с коронавирус в страната е "особено притеснителен".

Пълното възстановяване на икономиката е малко вероятно, докато хората не се убедят, че може да възобновят широк спектър дейности, отбеляза Пауел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна