Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Различни антитела изработват имунитета към коронавируса на деца и възрастни

Снимка: Ройтерс

Американски молекулярни биолози откриха, че децата и възрастните произвеждат различни антитела срещу коронавируса, като броят на техните молекули, както и силата на действие върху SARS-CoV-2, са значително по-ниски при децата, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Децата не произвеждат антитела срещу N-протеина на коронавируса и като цяло антителата са различни.

Както показаха още първите наблюдения в Ухан децата много по-рядко се заразяват със SARS-CoV-2 и почти не проявяват тежки симптоми на Covid-19, както възрастните. В същото време децата могат да предават коронавируса на други хора, ако са носители.

От друга страна, малка част от болните деца развиват мултисистемен възпалителен синдром - поредица от имунни нарушения, подобни на синдрома на Кавазаки. Откриването на този феномен накара учените да проучат подробно как имунната система на децата реагира на появата на SARS-CoV-2 в тялото им.

Група молекулярни биолози, ръководена от Дона Фарбър, професор в Колумбийския университет в Ню Йорк (САЩ), проведе едно от първите подобни проучвания, наблюдавайки производството на антитела в телата на 50 деца, заразени с коронавируса от март до май тази година.

Около една трета от тях, както отбелязват учените, са получили възпалителен синдром след коронавирус, което позволява на биолозите да проучат дали естеството на имунния отговор на SARS-CoV-2 се променя с развитието на мултисистемен възпалителен синдром. Учените сравняват резултатите за деца и възрастни през пролетния пик на пандемията.

Тези измервания неочаквано показват, че имунитетът на всички деца, включително носителите на възпалителен синдром след коронавирус, реагира на инфекцията по съвсем различен начин от тялото на възрастните. По-специално, телата им не произвеждат антитела, които биха могли да се свържат с протеина N, от който се състоят вътрешните слоеве на обвивката на коронавируса, а други видове от тези молекули, свързани с частици на SARS-CoV-2, са много по-слаби от антителата на възрастните.

Като цяло, както отбелязват учените, тялото на децата реагира доста слабо на инфекцията - типичният брой антитела в кръвта им е значително по-малък, отколкото при възрастните, дори при най-леките форми на Covid-19. Освен това учените не регистрират значителни разлики в концентрацията на антитела в тялото на деца с мултисистемен възпалителен синдром и леки форми на инфекция, което е напълно нехарактерно за възрастни, при които броят на антителата зависи пряко от тежестта на симптомите на инфекцията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от