Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призив за развитие на енергийни общности

За децентрализирана енергийна система, ориентирана към потребителите, призовават природозащитниците от „Грийнпийс - България“. Еколозите настояват за изготвянето на подходяща нормативна рамка, която да направи възможно обединяването на домакинствата в споделени енергийни общности, захранващи с възобновяема енергия дома и работното си място.

В Европа функционират над 3 500 енергийни общности. Лидер в тези проекти е Германия, следвана от Дания и Нидерландия. Енергийните кооперативи представляват партньорство между общинските власти и местните жители. В много случаи може да бъде и общност от граждани.

Енергийният експерт Марияна Янева откроява предимствата:

„Възвръщането на инвестицията и генерирането на допълнителни доходи, да участваш да вземаш решения наравно с големите играчи, които до момента са били в енергийната система.

Възможностите в България, коментира Балин Балинов от „Грийнпийс - България“: „Всеки един от нас трябва да има право да произвежда енергията, от която има нужда. Това на теория и сега е възможно, но на теория е по-скоро сложно“  

 „Все още в нашето законодателство няма транспониране на общоевропейското такова, т.е. няма юридическа дефиниция на това що е енергийна общност и как тя може да осигури участие на гражданите в енергийната ни система“, посочва Янева.

Призивът е за премахването на съществуващите пречки и административни тежести, които възпрепятстват пълното разгръщане на местните енергийни общности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна