Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов живот за бившия варненски клуб "Бонкърс"

Ново творческо пространство за младите ще има скоро във Варна. Сградата на бившия склад за боеприпаси в район "Погреби", построена в средата на 19 в., ще бъде възстановена, а пространството около нея - облагородено. През 90-те там се помещаваше клуб "Бонкърс", изиграл важна роля за развитието на музикалната сцена в града. Той беше притегателно място за цяло поколение почитатели на алтернативния рок, на чиято сцена варненската публика имаше възможността да види младите тогава български звезди като Дичо (все още с Rag Dolls), групите Babyface Clan, Pyromania, Big Mama Scandal, Сленг... и с основание бе считан за един от най-добрите рок клубове в България.

Следва период на неколкократна смяна на наемателите, който в крайна сметка доведе до западането на "бункера". В последните години помещението беше изоставено, а с неговото възраждане са се заели членове на сдружение "Таляна", сред които са Биляна Раева и арх. Явор Панев.

Биляна Раева:

През 2017 г. Варна беше Европейска младежка столица. Тогава започнахме да търсим начини, по които изоставени места в града да бъдат възстановени и превърнати в младежки пространства. Избрахме точно това място с идеята да бъде фабрика за творчески таланти; музикално пространство, което да бъде алтернатива на всичко, което виждаме по останалите клубове; място, където младите хора да могат да творят и репетират, да бъдат за първи път на сцена, да спечелят своята първа публика и да започнат пътя си от тук.

Арх. Явор Панев:

Вярвам, че това място ще бъде едно "използвано повторно" (reused) пространство, типичен пример за ревитализация, или за оползотворяване на стари сгради, които могат имат ново съдържание и нов смисъл. А тази сграда е една от малкото от този период, запазени в такава цялост.

Ето какво още споделиха Биляна Раева и арх. Явор Панев в предаването Улица "Събота" за бъдещето на пространството и за вдъхновението, което то им носи, но и за трудностите по пътя на неговото съживяване и за нуждата от партньори в бъдещата му дейност:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени