Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийско светилище, което се намира в местността:

Мишкова нива ще се превърне в туристическото бижу на Странджа

Община Малко Търново подготвя проект, с който ще кандидатства за европейско финансиране

| обновено на 09.11.20 в 11:00
4
Снимка: БНР Бургас
Община Малко Търново е готова да развие като туристическа дестинация Античната куполна гробница в местността Мишкова нива. Археологическата недвижима културна ценност досега бе публична държавна собственост, но правителството преди дни реши да предостави безвъзмездно обекта на администрацията за срок от 10 години.

Тракийското светилище в Мишкова нива е едно от чудесата на мистична Странджа, а развитието му като туристическа дестинация ще допринесе за развитието на региона, убеден е кметът на Общината Илиян Янчев:

"Седем години се борим да получим собствеността, за да можем да развие тази наша забележителност. Нашият план е да се социализира мястото, да се направи, така че да бъде достъпно и интересно за туристите. През следващия програмен период, догодина ще кандидатстваме с проект по европейска програма, за да осигурим финансиране. Търсим специалисти, учени, които да създадат самия проект. Целта е всичко това да се пипа само от хора професионалисти, които разбират, защото все пак това е една светиня!"

Тракийското светилище се намира на  около 3,5 км югозападно от Малко Търново. Състои се от крепост на върха Голямото градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепена крайградска вила от римската епоха, както и от т. нар. Голяма могила. Комплексът е известен още от началото на 20 век. Интересната му история привлича и сега туристи, които искат да се докоснат до тайнствената планина. Мястото, обаче сега е трудно достъпно и плановете са да бъде развито като интересен туристически обект.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна