Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs понижи растежните си прогнози за Европа и САЩ заради Covid-19

Банкатча очаква "V-обрaзно" възстановяване през 2021г., като в този случай "V" означава Ваксина

С отминаването на оспорваните президентски избори в САЩ, растящите случаи на Covid-19 и от двете страни на Атлантическия океан ще започнат отново да привличат все повече вниманието и ще се отразят негативно на големите икономики в близко бъдеще, предупреди американската банка Goldman Sachs.

Екип на банката, воден от нейният главен икономист Ян Хациус, намали рязко прогнозата си за краткосрочния икономически растеж в САЩ през четвъртото тримесечие до 3,5% от 7,0% и понижи драстично оценката си за европейската икономика до нейно свиване с 8,7% при предишна прогноза за растеж от 9,1 на сто.

"Рисковете за новите прогнози са в посока надолу, ако новините за коронавируса продължават да се влошават", посочиха Хациус и неговият екип, съобщава агенция MakWatch

Ян Хациус също така каза, че Байдън вероятно ще се наложи да работи с републиканско мнозинство в Сената и ще се задоволи с нов пакет от антикризисни финансови стимули за 1 трлн. долра, което е по-малко от половината от досегашните очаквания на Goldman Sachs, при положение, че демократите не успеят да поемата контрола над горната камара на американския конгрес, запазвайки единствено контрола над Камарата на представителите

Това би трябвало "да е достатъчно за малък позитивен фискален импулс за растежа на САЩ през следващите тримесечия“, отбеляза той, но допълни, че в краткосрочен план все още остават в сила редица затруднения, които могат да доведат до нова низходяща ревизия на икономическите прогнози.

Обявените през последните седмици в Европа нови локдауни пък са основна причина за рязкото обръщане на икономическите перспективи пред региона в краткосрочен план от страна на Goldman Sachs. И докато американските щати и общини не са обявили по-строги ограничения за движение, освен многодневните карантини за хора, пътуващи от някои щати до други, икономистите на банката са вложили в последната си прогноза потенциални промени и в тази насока.

Новините за разпространението на коронавируса бяха засенчени през миналата седмица от продължителните и ожесточени избори в САЩ, въпреки че през това време страната отчете средно над 100 хиляди новозаразени на ден с Covid-19. Самият Джо Байдън се очаква да обяви в понеделник нова работна група за справяне с коронавирусната пандемия.

В Европа пък им нарастващи хоспитализации на заразените с коронавирус, особено в Чешката република и Белгия. Когато данните са отнесат към конкретната популация се вижда, че нивото на хората, хоспитализирани с Covid-19 в Европа е доста по-високо, отколкото в САЩ, съобщи наскоро New York Times.

Въпреки занижените краткосрочни икономически прогнози, екипът на Ян Хацуис представи и дългосрочни прогнози, които са по-оптимистични.

Прогнози на Goldman Sachs (GS) и осреднени прогнози


Анализаторите на Goldman Sachs очакват "сегашната слабост да отстъпи място на много по-силен растеж, когато приключат европейски локдауни и когато Covid ваксината стане достъпна". Те прогнозират икономически растеж в световен мащаб през 2021 г. от 6%, който е по-висок от осреднената оценка за експанзия от 5,2%, но в същото време е с 0,5 процентни пункта под предишната прогноза на американската банка преди месец.

След икономически спад в еврозоната със 7,2% през настоящата година, Godman Sachs прогнозира растеж от 5,3% през 2021 и от 4,3% през 2022 г.

За Великобритания банката очаква още по-дълбока рецесия през тази година, при която БВП да се свие с 10,5%, след което да последва растеж през следващите две години съответно от 6,1% и от 7,3 на сто.

Според американската банка БВП на САЩ ще се свие през настоящата година с 3,5% преди да последва растеж от 5,3% през 2021 и от 3,8% през 2022 г.

Екипът на Goldman Sachs очаква, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ ще одобри поне една ваксина до януари догодина, след което да започне масова ваксинация на американското население. Това трябва да доведе до рязко "V-образно" възстановяване през първите месеци на следващата годна, като в този случай "V" ще означава Ваксина, посочва екипът на банката.
"Едно важно предположение, което стои в основата на нашата прогноза, е, че правителствата в страните, засегнати от коронавирусни инфекции, ще продължат да вършат разумна работа, компенсирайки загубените заради пандемията доходи в частния сектор чрез програми за субсидии ба заплати, увеличени обезщетения за безработица и други трансфери на доходи“, заключава екипът на Ян Хациус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!