Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече допустими отсъствия за децата на 5 и 6 години от червените и оранжеви Covid зони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради Covid-пандемията през настоящата  учебна година децата на 5 и 6-годишна възраст от предучилищните групи в детските градини и училищата, попадащи в червените и оранжеви Covid зони на страната, ще могат да отсъстват по желание на техните родители, като за целта родителите трябва да уведомят писмено директора.

Това става ясно от промени в наредбата за предучилищното образование, публикувани в Държавен вестник.

Отсъствията на децата ще са допустими по уважителни причини и за определен период, посочен в заповед на просветния министър, издадена за конкретна община.

Заповедта ще се издава въз основа на мотивирано предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция или на местния координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на Covid-19 или карантинирани жители.

Възможността за извиняване на отсъствия на деца от предучилищните  групи при писмено искане от страна техните родители бе поискана още в края на миналия месец от кмета на София Йорданка Фандъкова.

В момента децата от тези групи имат право на 20 отсъствия по семейни причини, след като броят им бе увеличен двойно в началото на октомври заради Covid-пандемията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени