Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ започва кампания в подкрепа на невербалните деца у нас

Идеята е по-масово да се използват помагащи технологии за комуникация

Снимка: БНР

УНИЦЕФ - България започва кампания, посветена на невербалните деца. Невербалните деца имат какво да кажат – помогни им да се изразят, призовават от световната организация.

„Това са децата, които не се изразяват чрез реч – те не могат да говорят, или деца, които имат комуникационни затруднения в своето развитие. Това са група деца, които са по-невидими, по-предизвикателни за работа включително, от страна на учителите", каза пред БНР Мария Янкова от УНИЦЕФ - България.

Кампанията е свързана с по-масовото въвеждане на помагащи технологии за попълваща и алтернативна комуникация – от лесни за изработка средства като изобразени на ламинирана хартия символи и картинки, които децата да ползват, до по-сложни технологични средства и софтуер, които са насочени към деца с повече двигателни затруднения, които не могат например да използват ръцете си, за да посочат. Една от технологиите позволява контрол на устройство с поглед, така че невербалните деца да означат своя нужда, желание, да изразят мнение или да покажат знания.

Кампанията цели да популяризира този тип средства за комуникация както сред специалистите – логопеди, психолози, ресурсни учители, така и сред обществото като цяло, поясни Янкова.

УНИЦЕФ подготвя каталог с различни продукти, които могат да се използват в практиката с невербални деца.

Невербалните деца използват много жестове, за да общуват и трупат познания.

Общуването е ключово за участието на всяко дете в образователния процес, подчерта Мария Янкова. През последните години МОН прави усилия и инвестиции в тази посока, които засега са насочени към центровете за образователна подкрепа (бившите помощни училища), защото там по презумпция са децата с по-сериозни затруднения, уточни тя.

Ние обаче бихме искали да се насочим и към по-масовата образователна среда, защото там също има много деца със специални образователни потребности, които едно такова средство би подпомогнало значимо.“

УНИЦЕФ ще покани регионалните центрове за подкрепа на приобщаващото образование да направят анализ колко от децата по региони биха се възползвали от помощните средства за комуникация. За начало е предвидено проектът да започне в пет области и да бъдат адресирани конкретни деца и учебни заведения, в които учат невербални деца.

В пилотната фаза на проекта се цели да бъдат обхванати пряко 150 деца. 

„Директно деца, които ще бъдат подкрепени с различни средства, от които те имат нужда. Това са деца, които се развиват и учат в своите социални групи, така че вярваме, че ще достигнем до поне 3 хиляди деца, да подпомогнем тяхната вътрешна комуникация в рамките на групите в детските градини, в рамките на класовете“, посочи Мария Янкова в предаването „Преди всички".

Повече по темата - в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна