Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония обещава интригуващ сезон

Маестро Найден Тодоров: Красотата и музиката са по-силни от мрака

Българска премиера на „Реквием“ от Леонкавало е предвидена през ноември


Въпреки обстановката на пандемия Виенската филхармония е на турне в Япония, съобщи пред Радио София маестро Найден Тодоров от Виена. Това е лъч оптимизъм, става с добрата воля на две правителства – австрийското и японското, които по този начин дават знак на целия свят, че животът трябва да продължи. Дори е осигурен специален скоростен влак само за оркестъра.

Пандемията отнема животи, но не бива да забравяме, че музиката, изкуството ни спасява от редица здравословни проблеми по отношение на човешката психика, подчерта диригентът и директор на Софийската филхармония.

Сезонът, който музикалната формация започва, е подготвян през последната година и половина. Дори „програмата за 2021 г. е 99% готова“.

Маестро Тодоров обясни, че част от основната публика на класическата музика – по-възрастните хора, се притеснява във времето на пандемия, но са открили нова, по-млада публика със свое виждане за музикалното изкуство.
Едно от добрите качества на Европа е, че тук държавата е основният меценат, изтъкна диригентът.
Той изреди акценти от програмата на Софийската филхармония и специално отбеляза, че преди концерта с филмова музика „La dolce vita“ от Нино Рота и Енио Мориконе (26 ноември), ще има представяне (с диригент Янош Аш) на „Реквием“ от Руджеро Леонкавало – произведение, което в света е изпълнявано само 3 пъти, а в България – никога.

Чуйте разговора на Лили Големинова с маестрото.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени