Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид обеща безплатна ваксина на испанците

Снимка: pixabay

Часове след като от компанията „Пфайзер“ обявиха, че са постигнали почти 90 % успех в третата фаза от клиничните изпитания на ваксината, която разработват, министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила увери испанците, че ваксината ще бъде безплатна за тях.

Ваксината ще се разпространява чрез Националната здравна система и ако всичко върви по план, до май следващата година по-голямата част от испанците от рисковите категории вече ще бъдат ваксинирани, смята Ила.

Очаква се следващата седмица да бъдат финализирани договорите за доставка между консорциума и ЕС, след което Испания да получи 20 милиона дози, като първите ще пристигнат още през януари. Цената на доза според предварителните данни ще бъде около 2 евро и 90 цента, като 1 евро и 12 цента ще поеме Европейската комисия, а останалите евро и 78 цента - всяка държава-членка.

Заради опасения, че няма да има достатъчно желаещи, които да поискат да се ваксинират още в самото начало, вече се подготвя информационна кампания, която да разясни ползата от ваксината. В нея се включи и здравният министър с аргумента, че тя ще позволи на държавите да преминат на следващия етап от пандемията, а именно-икономическо и социално възстановяване.

Европейският парламент ще обсъди днес въпроса за снабдяването на ЕС с ваксини срещу Covid-19.

300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 ще бъдат договорени между Европейската комисия и фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Байонтех“. Ваксината показа добри резултати в третата фаза от клиничните изпитания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени