Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ трябва да действа, за да предотврати рисковете от дефлация

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да действа на заседанието си през следващия месец, за да отблъсне рисковете от дефлация на фона на икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, предупреди в сряда Оскар Арсе - главен икономист на Испанската централна банка.

Оскар Арсе също така предупреди за възможността цените да изпитат стабилен и продължителен спад не само в Испания, но и в целия Европейски съюз и призова ЕЦБ да "действа бързо" и да инвестира повече стимули, за да предотврати подобна тенденция.

"Наблюдаваме увеличаване на дела на стоките, чиито цени се увеличават много малко или пък спадат, което е индикация за дефлационен риск".

Коментарите идват дни, след като управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че еврозоната изобщо не е изправена пред рисковете от дефлация, а членът на борда на централната банка Иняцио Виско сметна, че подобна възможност е наполовина в сравнение с март.

Мнозинството икономисти и анализатори очакват, че на заседанието си през декември ЕЦБ ще предприеме допълнителни стимулиращи мерки под формата на ново облекчаване на паричната политика.

Според тях най-правдоподобните опции са ЕЦБ да увеличи програмите си за покупки на активи, известни като "количествени облечения", както и да подобри нейните целеви операции за дългосрочно "евтино" рефинансиране на банките (т.нар. TLTRO  операции).

На този етап е малко вероятно да има намаляване на лихвените проценти, които вече са близо или под нулата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна