Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът отново поскъпва силно с близо 3 на сто

Петролът поскъпва силно за трети пореден ден на търговия от началото на седмицата на фона на общия инвеститорски ентусиазъм на световните капиталови пазари относно новините за ефективността на разработваните ваксини срещу Covid-19, както и след данни, показващи по-силен от очакваното спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица.

През обедната европейска търговия в сряда фючърсите на петрола Брент с доставка през януари 2021г. се повишават с около 3% към $45 за барел, като дори за кратко преодоляха това ниво за пръв път от началото на септември.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември пък се повишават с над 3% към $42,70 за барел, след като за кратко те успяха да преодолеят нивото от $43 за барел за пръв път от 2-ри септември.

Вчера и двата типа петролни фючърси поскъпнаха с между 2,5% и 3,0%, след като в понеделник техните цени скочиха с около и над 8 на сто. С днешното им нови поскъпване те вече бележат седмичен ценови ръст от повече от 13 на сто.

Продължаващото рязко поскъпване на черното злато от началото на седмицата е провокирано от растящия оптимизъм относно разработваните ваксини срещу коронавирус, след като в понеделник компаниите Pfizer и BioNTech отчетоха над 90% ефективност на тестваната от тях ваксина, а днес беше обявено, че руската "Спутник V" е с 92% ефективност.

Подкрепа за днешното им поредно поскъпване оказват и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт за изненадващ спад през миналата седмица с 5,1 млн. барела на складовите запаси от суров петрол в САЩ до около 482 млн. барела, докато очаквания на анализаторите бяха за доста по-скромно тяхно понижение с малко под 1 млн. барела.

Въпреки че цените на петрола намират подкрепа от положителните новини за Covid ваксини, общата перспектива за търсене на ценното гориво остава доста неясна с оглед на коронавирусните ограничения, които отново се въвежда в Европа и в някои американски щати.

Подновените ограничения в Европа и САЩ за борба с коронавируса забавят темповете на възстановяване при потреблението на петрол, което обаче отчасти е компенсирано от възстановяването на азиатските икономики, където потреблението почти се върна до нивата от преди Covid пандемията.

"Въпреки че една успешна ваксинация в крайна сметка трябва да подпомогне връщането на търсенето на петрол до нормалните нива, все още остават редица препятствия - от окончателното одобрение на съответните ваксини, до увеличаването на производството им и до логистиката за тяхната разпространение. Надеждата е, че навременно разработване на Covid ваксина може да предотврати необходимостта за по-нататъшни локдауни в бъдеще", коментират анализатори от JBC Energy, базирана във Виена консултантска компания.

Консултантите от JBC Energy отбелязват, че разработеният от тях показател за пътната мобилност за Европа е спаднал междувременно до най-ниското ниво от юни насам, като данните до 6-и ноември започват да отразяват ранните етапи на въведените нови карантинни мерки във Франция и Германия.

Графика на петрола Брент/долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени