Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната подписа договор за два нови патрулни кораба

| обновено на 12.11.20 в 18:24
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната подписа договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС. Изпълнител на проекта е германската фирма „Люрсен“.

Подписването на договора за новите кораби е втората голяма сделка за модернизация на армията за мандата на Красимир Каракачанов след договора за нови самолети.

Министърът на отбраната определи подписването като знак за доброто развитие на икономическите отношения между България и Германия. 

"Направихме правилна крачка към модернизацията на нашите военноморски сили. Надявам се това де не е последната крачка към тяхната модернизация. Ние имаме тепърва доста работа по индустриалното сътрудничестнво".

Дирк Малговски от компанията „Люрсен“ каза, че двата кораба ще бъдат изцяло построени в България. А партньор ще бъде частната компания „Делфин“, която преди 3 години се отказа от договора.

Корабите се очаква да бъдат готови през 2025 и 2026-а година. 

Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Близо един милиард лева ще струва построяването на корабите. Парите ще бъдат плащани разсрочено. 

Около 21 милиона лева от първата вноска от 171 милиона може да бъде платена до края на годината, каза наскоро зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. 

И досега министерството не е коментирало неофициалната информация, че се планира да бъде платена по-висока първоначална вноска, за да може проектът да стартира. Както и неуспешните съдебни опити на загубилата конкурса италианска компания, която видя нередности в процедурата.  




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени