Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливат Инфекциозно и Ковид отделенията в Карлово

В лечебното заведение търсят медицински кадри, най - дефицитни са анестезиолозите

| обновено на 12.11.20 в 14:56
Снимка: БГНЕС

Инфекциозното и новосъздаденото Ковид отделение в на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово ще се слеят, за да се реши проблемът с дeфицита на медицински кадри и недостига на легла в лечебното заведение. За това решение на Председателския съвет на Общинския съвет в Карлово съобщи пред Радио Пловдив кметът на града Емил Кабаиванов

Той посочи още, че е решено да се създаде временна работна група, която ще контролира двете общински здравни заведения в Карлово – болницата и общинския здравен център. Комисията ще заседава всяка сряда, но ежедневно ще поддържа връзка с управителите на двете здравни заведения и ще контролира дейността им.

7 са болните в момента в Инфекциозното отделение в карловската болница, а в Ковид отделението на третия етаж са настанени 35 болни. Има проблем с осигуряването на интензивни легла в лечебното заведение, заяви Емил Кабаиванов. Той посочи, че анестезиолозите са четирима, но двама от тях са на граждански договори и работят и на други места. От двамата местни на работа е само единият, другият е под карантина. Затова тежките случаи не могат да бъдат интубирани, тъй като реаниматорите са болни, каза кметът на Карлово.

По план в болницата в Карлово трябва да бъдат разкрити 31 легла са пациенти с Ковид и 6 интензивни легла.

Председателският съвет на местния парламент в Карлово ще призове ректора на Медицинския университет в Пловдив да бъдат изпратени лекари доброволци или студенти по медицина. Заявена е готовност община Карлово да им осигури квартири.

Кметът Емил Кабаиванов подчерта, че болницата в града е сред единиците общински лечебни заведения в страната, които са без финасови задължения.

Да се увеличи приемът на студенти медици и да се удвои приемът на медицински сестри и лаборанти, препоръча д-р Кабаиванов. Според него Ковид-мерките е трябвало да се вземат системно в месеците от март до сега. Това са хронични проблеми, които няма да решим сега, смята Кабаиванов.

Всички лекари да си подадат ръка на територията, на която са, за да бъде овладян натискът на Ковид-пандемията, призова кметът на Карлово.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна