Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едва процент от фирмите са проявили интерес към мерките, финансирани по линия на ББР

Снимка: БГНЕС

Междинни резултати от годишна анкета на Българската стопанска камара (БСК) показват, че едва един процент от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки, финансирани по линия на Българската банка за развитие (ББР), 4% все още проучват възможностите на програмата, а за 27 на сто мярката е неприложима.

Изпълнението на антикризисните мерки бе обсъдено на съвместна среща между представителите на работодателските организации и министъра на икономиката.

В хода на преговорите е станало ясно, че към момента Българската банка за развитие има договори с осем банки партньори и над 850 потвърждения за кредити на стойност – 113 млн. лева. От общо 500 млн. лева, разполагаем ресурс.

От мерките през банката вече ще могат да се ползват и големи предприятия. Увеличени са и праговете за кредитиране.

За малките и средни фирми до 1 млн. лева, а за големите предприятия до 2 млн. лева.

Българската банка за развитие предоставя гаранция в размер на 80% на всеки потвърден кредит.

По време на срещата са обсъдени и мерките по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“.

По мярката “Безвъзмездна помощ за микро и малките предприятия“ от 3 до 10 хил лева. До момента са разплатени 172 млн. лева.

По процедурата за средните предприятия договорите ще бъдат сключени за около месец.

До десет дни се очаква отваряне на процедурата за ликвидна подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 хил. лева за миналата година. А средствата ще бъдат изплатени веднага при сключване на договора, авансово в пълен размер.

В момента се подготвя процедурата за адаптиране на дейността на малките и средни предприятия в условията на Covid кризата и се очаква тя да стартира до края на ноември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.