Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Звукови гледки от село Пчеларово - продължение

Радост и тъга. С този израз може да се опише животът в добруджанското село Пчеларово. Днес там живеят по списък 560 души, но в действителност са по-малко. 

През последните месеци добруджанското село Пчеларово се прочу с културните събития, които се организират в аристичния дом на Константина Петкова.

"Мястото е било конюшня. Дядо ми го превръща в театър. Идваха много хора. Сядали са на тикви. През зимата затваряме. В един момент реших да тръгна по стъпките на дядо ми."


В село Пчеларово. Тук животът си тече нормално. Нормално за едно населено място, което се намира близо до областен град и до общински център, но с леко затихващи функции. Всичко обаче се променя, когато в артистичня дом на Константина Петкова се състои поредното културно събитие. Тогава от всички краища на Добруджа се стича публика. Елена и Атанаска са от редовните посетители.

"От 1944 година съм родена тука и тука си живея. Няма хора обаче. Но Константина Петкова води групи, моноспектакли изнасят. Много ни харесва. Много хора идват. Разнообразие малко."


В село Пчеларово има детска градина, макар и да живеят предимно възрастни хора, защото младите са на гурбет. Децата на Димитър и Желязка Димитрови отдавна са в Германия.

"Какво ще правят тук. Няма да изкарат тези пари, които ги вземат в Германия. Липсват ми и те и внуците, но там са по-добре."


Димитър Димитров е съдържател на единия от магазините в Пчеларово. Точно на центъра. Помещава се в сградата на т.нар. хоремаг – или хотел, ресторант, магазин. Едно време, по съветски образец, се вземаха първите срички от няколко думи и се образуваше нова. Точно пред входа на магазина на пода има изобразена петолъчка с годината 1966 – когато е построен хоремагът.

Кристине Сайферд е от Швейцария. Пенсионерка е. Преди шест години идва да живее в България. Първоначално избира да се засели в село Дъбовик, община Генерал Тошево. И решава да се грижи за бездомни кучета и котки. Създава приют. Дейността й обаче не среща одобрението на съселяните и Кристине Сайферд се мести в село Пчеларово, където живее вече пета година.


"Искам да помогна да помогна на уличните кучета. Събирам ги от целия регион. Пращам ги в Германия, където искат да ги гледат."

Най-големите проблеми в Пчеларово са състоянието на второстепените улици и и хроничното безводие, категоричен е кметът Антон Атанасов.
"Цялостен е проблемът с водата в региона. Водоподаването не е постоянно. Вземаме я от дълбочина 350 метра с помпена станция. Водопроводната мрежа също е много стара."

Нека завършим позитивно и втората звукова разходка из добруджанското село Пчеларово. Докато бяхме в читалището, представихме Ви го миналия път, попаднахме на галерия. Колко села знаете, в които има художествена галерия? Пчеларово е едно от малкото. Председателят на читалище „Свети, свети Кирил и Методий” Руска Тодорова осветлява ситуацията.

"1993 година е открита галерията. Председател тогава беше Константина Петрова. Тя дари и голяма част от картините."


За село Пчеларово има написана и книга.

Повече за село Пчеларово отново можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени