Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефиле на младото вино в Пловдив

В Пловдив се провежда фестивал "Дефиле на младото вино". Фестивалът се открива на площада пред общината с "Дионисиево шествие", съпровождано от ансамбъл "Тракия", които ще поведат посетителите към Стария град. 

Винолюбители и винопроизводители отново се срещнат в Пловдив през ноември по време на 12-ият фестивал „Дефиле на младото вино“. Един невероятен винен празник на 13, 14 и 15 ноември. Възрожденските къщи в Стария град на Пловдив отварят гостоприемно врати за срещи с приятели, дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

„Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически събития в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар. Всяка година събитието се разраства и печели нови участници. Много нови вкусове по време на фестивала. Запознаване с характеристиката, историята и вкусовете на различни винени райони в България, събрани на едно място.

Събитието традиционно се провежда на едно от най-притегателните места – архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив. Незаменимо е удоволствието от разходка с чаша винен еликсир сред възрожденските къщи.

Всяка година събитието се радва на повече посетители винолюбители и професионални дегустатори. През 2019 година бяха отчетени близо 25 000 посетители.

Организаторите подготвят богата програма, съпътстваща фестивала в „Дни на младото вино“, които ще се проведат в седмицата преди „Дефилето“ – от 9 до 15 ноември, а колоритно шествие, фолклорни изяви и игри ще забавляват участниците и посетителите по време на събитието.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на ученици и студенти от професионалните училища и университети, като предоставят стипендии сформирани от приходите на фестивала.

Разговора в "Нашият ден" с инж. Любозар Фратев, председател на сдружение Съвет по туризъм - Пловдив, организатор на фестивала, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!