Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 8-14 ноември 2020

Жулия Шанорди
Снимка: ФБ страница

Французойката Жулия Шанорди стана третата жена в света, преминала категория на трудност в катеренето 9b. Първата е австрийката Ангела Айтер, която през 2017 г. тя изкатерва “La Planta de Shiva” в Испания, а през юли тази година 19-годишната италианка Лаура Рогора се справи с “Ali Hulk Sit Extension Total” 9b, също в Испания.

Шанорди е преминала линията “Eagle-4” 9b в St. Leger du Ventoux, Франция, чието първо изкачване е на Адам Ондра през 2018 г. 24-годишната французойка споделя, че неяснотата около ковид-кризата я е подтикнала да се раздаде напълно по маршрута, знаейки, че скоро след това вероятно няма да може да се катери на скали. По-рано тази година Шанорди стана четвъртата жена в света, преминала 9а+( “Super Crackinette” отново в същия район). Състезава се от 14-годишна и е била на финали в 15 световни купи и шампионати. Догодина ще представи страната си на Олимпийските игри в Токио.

===

Маршрути от по-високи категории, изкатерени от българи:

* Росен Аначков - “Katharsis” 8a+, Враца.

Али Садпара и синът му

Екипировката на международната експедиция до К2 вече е в Базовия лагер, клиентите се очаква да пристигнат в Исламабад на 19-20 декември. Съставът рязко се е увеличил тази седмица, обяви ръководителят Дауа Шерпа, и в момента вече наброява 45 души. Все още не са посочени подробности. На място организаторите ще решат кои от клиентите са достатъчно подготвени за подобно изпитание - опит за първо зимно изкачване на пакистанския първенец. Екипите ще се движат по класическия маршрут - реброто Абруци.

По същия маршрут ще има още една експедиция, ръководена от пакистанския топ алпинист Али Садпара, участник в първото зимно изкачване на Нанга Парбат (февруари 2016 г. с Алекс Чикон и Симоне Моро). С него ще бъдат 20-годишният му син Саджид Али Садпара, който миналата година изкачи К2 през летния сезон, и исландецът Джон Снори, който минлата зима беше в състава на експедиция, водена от Мингма Джи Шерпа, и достигна 6600 метра височина на К2. Интервю с Али Садпара можете да прочетете и чуете тук.


80-годишен украинец беше записан като национален рекордьор за най-възрастен катерач в страната си. Медии в Киев показаха тази седмица Юрий Василенко как изкатерва на изкуствена стена маршрут с категория на трудност 6b+, който на места е и в надвес. Ветеранът си поставя за цел след 5 години да изкатери маршрут с категория на трудност 7а. Видео можете да видите тук

Юрий Василенко

Сноубордистът Владимир Павлов издаде първата си книга, посветена на своите забележителни спускания. На 26 септември 2019 г. Владо стана първият българин, успял да се спусне със сноуборд от над 8000 метра височина - от връх Манаслу (8163 м) в Хималаите (интервю с него можете да чуете тук). Тогава той отвори и нова сноуборд линия под Лагер 4 на 7450 метра (първо спускане). Владо е сред пионерите в екстремния сноуборд у нас. През 2016 г. успя да изкачи най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, и да се спусне с дъската си от него. Година по-късно направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра - от връх Ленин (7134 м) в Киргизстан. За книгата „Моите сноуборд върхове“ на издателство “Вакон” Владо споделя:


“В нея съм събрал разкази и пътеписи от различни сноуборд приключения, включително и от успешната ми експедиция до връх Манаслу, а съм оставил вътре и голяма част от мен самия. Ще се радвам да ви отведа в моя бял и зимен свят, изпълнен с много предизвикателства, мечти, високи върхове, сноуборд спускания, силни емоции и безгранична свобода”.

След експедицията си до Манаслу Владимир Павлов беше споделил, че ще се насочи към спускания от по-ниски върхове - шестхилядници и седемхилядници, тъй като рискът по най-високите върхове е твърде висок, а експедициите са по-скъпи. Предстои да видим след ковид-кризата какви нови спускания ще осъществи.

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна