Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спейс Екс" изстреля успешно астронавти на мисия до МКС

| обновено на 16.11.20 в 12:46
Изстрелването от космическия център „Кенеди“ на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.
Снимка: БТА

Четирима астронавти - трима от САЩ и един от Япония - излетяха рано тази сутрин от Флорида с мисия до Международната космическа станция (МКС).

Екипажът е транспортиран от частната американска компания „Спейс екс“.

Това е вторият път, когато фирмата предоставя услугата, която слага край на девет години на зависимост на НАСА от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

Четиримата астронавти. Снимка БТА

Американската космическа агенция заяви, че сега навлиза в нова ера, в която рутинни пътувания на астронавти до ниска земна орбита ще се извършват от търговски доставчици.

На борда на капсулата „Дракон“ са тримата американци Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър - единствената жена от екипажа, и японецът Соичи Ногучи.

Ракетата „Фалкон 9“ и капсулата „Дракон“ бяха изстреляни от космическия център „Кенеди“ на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Ще отнеме малко повече от ден, за да стигнат до станцията. Скачването с орбиталната платформа е насрочено за около 6,00 часа утре сутринта.

Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

Основателят и ръководител на „Спейс екс“ Илон Мъск беше принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, след като даде положителна проба за коронавирус.

Свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, в качеството си на председател на Националния космически съвет.

Успехът на НАСА беше приветстван и от действащия президент Доналд Тръмп, и от демократа Джо Байдън, който ще замени Тръмп в Белия дом през януари. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени