Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за пазарна икономика с алтернативен бюджет

В контекста на пандемията от коронавирус държавният бюджет трябва да акцентира върху пакет от бързи и смели структурни реформи, да насърчава инвестициите, заетостта и производителността.

| обновено на 16.11.20 в 13:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Covid пандемията ще върне икономиката ни три години назад, смятат експертите от Института за пазарна икономика и прогнозират преодоляване на спада, но не пълно възстановяване през следващата година.

Икономистите представиха алтернативен на държавния бюджет, който акцентира върху стимули за бизнеса, заетостта и инвестициите. Предвид пандемията фискалната политика през следващата година трябва да гарантира ефективни антикризисни мерки, но и да създаде достатъчно буфери в бюджета, които да осигурят стопанска сигурност.

Според икономистите държавният бюджет предвижда твърде бързо възстановяване и в същия момент като антикризисни мерки залага трайни разходи, които могат да се окажат впоследствие необратими.

Подходът в кризисната ситуация трябва да е друг, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ:

"По-ниски данъци за тези, които ще бъдат двигателите на възстановяването и растежа, стимули, подкрепа за тези, които създават работни места, инвестират, повишават производителността и в крайна сметка дават по-високи възнаграждения".

Експертите препоръчват още – фокус върху възстановяването и бързия икономически растеж, както и внимателна преценка на данъчните ходове.

„Това, от което ще имаме нужда всички за едно по-бързо възстановяване е данъчна система, която насърчава или поне не пречи на новите инвестиции и новите работни места“, коментира Лъчезар Богданов.

В публичния сектор експертите настояват за съкращаване на неефективните разходи и стимулиране на структурите, които действително се реформират, а ефектите от предложенията обобщи Калоян Стайков:

"3 милиарда повече в бизнеса, 4 милиарда компенсиращи мерки, вкл. чрез съкращаване на разходи, вкл. съкращаване на субсидии, по-малко или по-бавно r.r ограничаване нарастването на заплатите в публичния сектор и, разбира се, резултатът е 1 милиард по-малко дефицит за 2021 г., с което горе-долу влизаме в трите процента бюджетен дефицит".

Вече 18 години ИПИ представя свой проект на държавния бюджет, който отразява препоръките на експертите към основния финансов закон. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна