Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваучери за 80 лева на месец без облагане, 9% ДДС за храната за вкъщи

| обновено на 16.11.20 в 18:29
Снимка: БНР, архив

С 20 лева месечно допълнително ще се увеличи размерът на ваучерите, които работодателите могат да раздават на своите служители. Промяната ще влезе в сила догодина, ако бъде приета на второ четене при предстоящите гласувания на данъчните закони и бюджета. С още няколко промени, предложени от ГЕРБ, се цели помощ за бизнеса в условията на Covid кризата.

Към по-ниската ДДС ставка в ресторантьорския бизнес ще се добави още един случай, а именно - доставките по домовете. Изключението за по-нисък налог - от 9 вместо 20 на сто, ще важи само за 2021 година и идва като добавка на вече направените промени - за храните и безалкохолните напитки, сервирани в заведенията, бирата и виното в ресторантите, както и за бебешките стоки и книгите.

В проектотекстовете изрично се посочва, че новата промяна няма да важи за топлите кухни в супермаркетите.

И още - от догодина ще можем да получаваме максимум по 80 лева месечно вместо досегашните 60 под формата на ваучери за храна. Придобивката е освободена от данъци.

За бизнеса, който вече е инсталирал системите за управление на софтуер - известни като СУПТО, ще има придобивки - по-големи годишни амортизации по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Кабинетът пое ангажимент СУПТО да не е задължителен елемент след множество протести на бизнеса, но след като се отказа от въвеждането му, компаниите, инвестирали вече в промяната, се оказаха в неравностойно положение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени