Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната борса с нова версия на електронната система за търговия на сегмент "Ден напред"

Снимка: ibex.bg

"Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ) информира в понеделник, че считано от 1-ви декември 2020 г., борсовият оператор ще въведе в реална работа нова подобрена версия на електронната система за търговия на пазарен сегмент "Ден напред" (ЕСТ-ДН).

Според БНЕБ основно преимущество на подновената платформа е възможността за отделна обработка на офертите, постъпващи в алгоритъма EUPHEMIA (или т.нар. „Separate Virtual Broker“ - SVB) от страна на българската пазарна зона, което е и изискване за продължаването на работата по проектите за пазарно обединение, в които участва енергийната борса.

Наличието на „SVB“ е, от една страна, условие за стартиране на тестова работа по тези проекти, а от друга, е задължително в дългосрочен план във връзка с наличието на локални процедури при обединенията на българо-румънска и българо-гръцка граници, които се очаква да стартират през 2021 година, посочва БНЕБ.

Българската независима енергийна борса информира и за въвеждане на промени и оптимизации с цел подобряване на услугата, включващи намаляване на минималната стъпка за офериране на ценови лимит, което да допринесе за увеличаване боря на ценовите интервали, както и бърз и улеснен достъп до всички електронни системи, които БНЕБ предоставя на своите търговски участници (електронна система за търговия на пазарен сегмент „Ден напред“, електронна система за търговия на пазарен сегмент „В рамките на деня“, електронна система за сетълмент и обезпечения и REMIT портал).-10 дни за пробив в Брекзит преговорите


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!