Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти настояват онлайн обучението да не замества изцяло присъственото

| обновено на 16.11.20 в 18:42
В столичния квартал „Студентски град” голяма част от студентите са се прибрали по родните си места. В столицата са оставанали само тези, които работят и се налага да са на място. Улиците из квартала са пусти, което не е типично за това време на годината.
Снимка: БГНЕС

Да се възстановят присъствените занятия във висшите училища. За това настояха пред "Хоризонт" студенти, които са разтревожени за качеството на практическата им подготовка, която в момента се осъществява онлайн.

Със заповед на здравния министър от 11 ноември дистанционното обучение във висшите училища бе удължено до края на месеца, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват в електронна среда.


Адриана Петрова, студент трети курс "Българска народна хореография" в Югозападния университет обаче заяви пред "Хоризонт", че максимум 10 на сто от нейните учебни практики са възможни онлайн:

"Ние просто не се чувстваме достойни кандидати за дадена позиция след време, когато завършим, защото не можем да усвоим целия материал".

Затворени са университетските библиотеки, в които има литература, която не може да се набави от другаде, в онлайн обучението се губи индивидуалният контакт между преподавателите и студентите, има проблеми с онлайн платформите за обучение, плащаме наем за общежития, които не ползваме, посочи още студентката.

Младежите, обединени във фейсбук групата "Потърпевши студенти от онлайн обучението", в която членуват 3500 възпитаници на 37 висши училища у нас, подготвят писмо до просветното министерство, в което ще се настоява студентите да се върнат във висшите учебни заведения поне за провеждане на техните практически обучения. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна