Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капсулата "Дракон" се скачи с МКС

| обновено на 17.11.20 в 12:13
Скачването на кораба с Международната космическа станция
Снимка: БТА

Капсулата "Дракон" на американската частна компания "Спейс Екс" се скачи тази нощ с Международната космическа станция, съобщиха световните агенции.

Скачването на капсулата „Дракон“ с четирима астронавти на борда се осъществи в автоматичен режим след 27-часов полет.

Тримата американци Майк Хопкинс, Шанън Уокър и Виктор Глоувър, и японецът Соичи Ногучи ще прекарат на МКС 6 месеца, заедно с двама руснаци и една американка, които са там от по-рано.

Посрещането на пристигналите на МКС астронавти. Снимка БТА

Увеличаването на жителите на станцията ще утрои количеството научна работа, която може да бъде свършена, посочва НАСА. След пристигането си командирът на капсулата Майк Хопкинс заяви, че пътуването от Земята на неговия екип е било изумително.

„Толкова сме развълнувани, че сме тук. Смирени сме и се радваме да бъдем част от тази велика експедиция. Очакваме с нетърпение следващите шест месеца и нямаме търпение да започнем работа“, каза той.

Четиримата астронавти са първият екипаж, докаран до станцията чрез напълно сертифицирана търговска система за транспортиране на хора.

Ракетата „Фалкон“ и капсулата „Дракон“, които използваха, за да напуснат Земята, са услуга, която калифорнийската фирма „Спейс Екс“ предоставя сега на НАСА.

Агенцията има договор с компанията за още пет ротации на екипажи след тази.

Това слага край на девет години на зависимост на НАСА от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

Сега, когато агенцията може да наеме частен доставчик, тя ще фокусира усилията си върху разработването на ракета и капсула за по-предизвикателната задача да върне хората на Луната, нещо, което се надява да направи по-късно през това десетилетие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна